Hengelo, 7 juni 2022 – Op woensdag 15 juni a.s. om 18.30 uur zendt TV Oost de derde aflevering uit van THUIS met Boudewijn en Typhoon.

In deze derde aflevering duiken artistiek directeur Boudewijn Koops en rapper/zanger Typhoon dieper de haarvaten in van Oost-Nederland. Zij brengen de opgedane kennis over inclusie en diversiteit uit de afleveringen 1 en 2 in de praktijk en gaan in gesprek met een 50-tal studenten van de Podiumacademie van het ROC van Twente, locatie Almelo.

Boudewijn en Typhoon kiezen in deze aflevering bewust voor de doelgroep jongeren omdat zij op de drempel staan van hun carrière en dus de thema’s inclusie en diversiteit direct kunnen implementeren op de werkvloer. Bovendien kunnen zij, als jongere generatie, een mooie basis leggen voor de komende jaren waarin het voeren van de dialoog over genoemde thema’s steeds gewoner zal worden.

Korte opleiding in het voeren van de dialoog

Voordat Boudewijn en Typhoon de sessie met de studenten kunnen leiden, worden ze eerst zelf kort opgeleid in Studio 15, de plek waar jongeren hun talent kunnen ontwikkelen op het gebied van kunst en cultuur. Leiderschapstrainer Mireille Oliviera, trainer van het jaar 2021/2022, geeft Boudewijn en Typhoon een korte inleiding over ‘het gesprek op voeten’, een Zuid-Afrikaanse gesprekstechniek. Ook ontvangen beide heren een aantal praktische tips en handvatten hoe zij een goede dialoog kunnen voeren met zo’n 50-tal jongeren in een veilige setting.

Verder kijken dan je neus lang is

Na de korte opleiding vertrekken Boudewijn en Typhoon naar het ROC van Almelo waar zij de dialoog starten met de studenten. Uitgangspunt is, dat de jongeren leren om met een nieuwsgierige en open blik naar de wereld om zich heen te kijken.
Dat doen zij door gesprekstechnieken te oefenen aan de hand van een aantal stellingen. Op deze manier leren de studenten om stil te staan bij zichzelf en de juiste vragen te stellen aan de ander. Na de oefening starten ze met het onderdeel ‘Over de streep’, gebaseerd op het gelijknamige TV-programma. Met deze methode wordt onderling respect en meeleven gestimuleerd en vooroordelen tegengegaan.

Zowel Boudewijn als Typhoon zijn diep onder de indruk van de studenten. “De eerlijkheid, openheid en liefde van de studenten zal ik nooit vergeten.”, aldus Typhoon.

GelijkSpel is een nieuwe cultuurstichting die – met kunst en cultuur – de dialoog over inclusie en diversiteit op gang brengt. Boudewijn: “Ik hoop dat de studenten van de Podiumacademie hun persoonlijke verhaal onderdeel kunnen laten zijn van het kunstenaarschap. Ik ben ervan overtuigd, dat zij door kunst en cultuur een bijdrage leveren aan een inclusievere samenleving. Als dat lukt, dan is een deel van mijn missie geslaagd.”

Wanneer is de derde aflevering van THUIS met Boudewijn & Typhoon te zien?

THUIS met Boudewijn en Typhoon is te zien bij TV Oost op woensdagavond 15 juni a.s. om 18.30 uur en wordt om 21.30 uur en 23.30 uur herhaald. Op zondag 19 juni wordt de uitzending nog een keer herhaald om 12.15 uur, 16.15 uur en 18.30 uur. Kijk voor alle uitzendtijden op www.rtvoost.nl/tvgids.