over de
Podiumacademie Twente

De podiumacademie biedt uitdagende, creatieve opleidingen waar studenten met passie en talent worden begeleid tot professional

De opleiding Artiest (Acteur en Muzikant mbo-niveau 4) en Podium- en Evenemententechniek (mbo-niveau 3 en mbo-niveau 4) kennen een groot aantal gemeenschappelijke projecten. Creativiteit en techniek gaan in deze aanpak samen en versterken elkaar. Studenten van deze opleidingen leren van het begin af aan samen te werken en kennis te maken met elkaars werkomgeving.

Samenwerking

De Podiumacademie werkt samen met veel andere spelers in het werkveld van kunst, cultuur en entertainment. Onder andere is een nauwe samenwerking aangegaan met Artez Conservatorium/ Popacademie. Hierdoor kunnen talentvolle studenten al tijdens hun mbo-opleiding lessen volgen bij de Popacademie, de opleiding Docent Muziek en Media Music van ArtEZ Conservatorium in Enschede.

Ook wordt er nauw samengewerkt met andere mbo-opleidingen (Horeca, Vormgeving, Mode & Media en Sociaal Cultureel Werk) en met boekingskantoren, regionale podia en organisaties op het gebied van kunst, cultuur en entertainment.

Creativiteit en ondernemendheid
“Wij willen samenwerken en ondernemend gedrag tijdens de opleiding stimuleren in lessen en projecten. Vanaf dag één gaan de studenten op zoek naar hun eigen artistieke en commerciële identiteit en naar de wijze waarop zij zichzelf na de opleiding in de markt kunnen zetten.”

Judith Peters

teammanager , podiumacademie twente

Beroepsperspectief

Hoewel krantenberichten soms een andere indruk wekken, geven cijfers aan dat het beroepsperspectief in de creatieve sector verbetert. Het onderzoek ‘Creatieve Industrie als vliegwiel’ (Universiteit van Antwerpen, Atlas der Gemeenten en Universiteit Utrecht) toont aan dat de creatieve industrie een stuwende werking heeft op de economie.

Dit houdt in dat de waarde van de sector niet alleen bestaat uit het directe banenpotentieel, maar ook uit de positieve werking van deze sector op andere maatschappelijke en economische processen. We zien dan ook dat, na de enorme bezuinigingen op de kunst en cultuur van een paar jaar geleden, overheden en bedrijven weer gaan investeren in deze sector.

Kunst, cultuur en entertainment

Afgestudeerden van deze opleidingen vinden dan ook relatief snel een baan in de kunst, cultuur en de entertainmentsector. Veel afgestudeerden combineren optreden met een lespraktijk of werken als trainingsacteur of entertainer bij bijvoorbeeld recreatieparken en evenementenorganisaties.

Door de toenemende ‘festivalisering’ van de vrijetijdsbesteding in Nederland groeit de markt voor deze artiesten. En door de steeds hogere eisen die gesteld worden aan de techniek bij evenementen, groeit ook de vraag naar vakbekwame licht- en geluidstechnici.

Doorstuderen aan het hbo

Veel gediplomeerden studeren door aan het hbo. Daarvoor heeft de podiumacademie een speciaal keuzedeel ontwikkeld, samen met ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Enschede.