over de
Podiumacademie Twente

Korte Speelfilms 2016

Op woensdag 30 november, donderdag 1 en vrijdag 2 december vonden de filmopnames plaats van vier korte speelfilms geschreven en gespeeld door 2e jaars studenten van de Podiumacademie, uitstroom acteur.

Opdracht voor de studenten is om een korte, 10 minuten durende speelfilm te maken. 
Binnen de theaterlessen is er gewerkt met vier productie groepen. Iedere productiegroep schrijft zijn eigen script en storyboard. Ook het productiewerk en de organisatie van de opnamedagen wordt door de studenten zelf verzorgd. Dus zélf regelen van een geschikte opname-locatie, een heldere opnameplanning, catering voor de technische crew, visagie, kostuums, belichting, etc. Dat betekent strak plannen, goed overleggen en communiceren en flink netwerken.

Daarnaast acteren de studenten zelf in hun eigen films. Doel vanuit de opleiding is om ook ervaring met het camera-acteren op te doen.

Op 1 november jl. hebben de theaterstudenten de plannen van hun filmscripts gepresenteerd aan een commissie (externe beoordelaars uit het werkveld). Met deze zgn. synopsispresentaties kregen de studenten ‘Groen Licht’ voor hun filmplannen.

 

Iedere film wordt steeds in één dag opgenomen. Lange dagen, goed plannen, hard werken en veel leren. Binnen de films zal er veel ruimte zijn voor scenes met stil spel en sfeerbeelden waarin de muziek een grote rol zal spelen.

Tweede jaars studenten MSD (Music Sound Design) uitstroom Muzikant, zullen in nauw overleg met de theaterstudenten de filmmuziek componeren.

De opnames worden ieder jaar gemaakt door gastinstructeur cameratechniek Thijs van het Reve, een oud-student van de Podiumacademie, die inmiddels een eigen mediabedrijf (TR Broadcasting) in Enschede heeft. Ook zal hij samen met de theaterstudenten de montage verzorgen van de films. De films worden eind mei aan het publiek gepresenteerd. 
Maar eerst nog voor-monteren, muziek verder componeren en dan afmonteren!

Was super veel werk om alles te regelen, goed voor elkaar te krijgen en het was koud, vroeg beginnen en ik ben na afloop nog nooit zo blij geweest met een douche! Maar het was het allemaal waard! Bedankt filmcrew, docenten, stagiaires en vooral vrienden! Het was een super toffe dag!

Leanne de Groot

tweede jaars theaterstudente, Podiumacademie ROC van Twente