Examenvoorstelling - Acteur/Theater

 

 

Zand – Leanne de Groot

Wanneer Emma naar bed gaat, slaapt ze nooit direct. Als ze eenmaal in bed ligt, komt haar hele leven aan haar voorbij. De mooie maar ook de minder mooie momenten. Zo is ze bijvoorbeeld een langere tijd depressief geweest. Vier jaar later, wanneer Emma weer eens niet kan slapen, kijkt ze terug op deze periode in haar leven. Wat was de reden dat ze depressief werd? Wat heeft ze hiervan geleerd? En heeft ze hier misschien ook mooie herinneringen uit gehaald?

‘Over Leanne’

Theater is iets waar wij als mensheid de hele dag mee bezig zijn. Theater is een vergrote versie van het dagelijks leven. Als het gaat om intonaties, lichaamstaal en vooral emoties doen wij niet anders. Toen ik hier bewust van werd, ben ik heel anders gaan communiceren met de mensen om mij heen. Ik ben gaan kijken naar hoe iemand tegenover mij staat of zit als ik in een gesprek ben. Ik ben gaan luisteren naar wat iemand daadwerkelijk zegt. Soms is het zo dat ik mensen hoor praten en ze zichzelf in één minuut al drie keer hebben tegengesproken. Of mensen zeggen dat ze heel enthousiast zijn alleen hun lichaamstaal iets anders zegt. Hierdoor ben ik gaan vragen wat iemand nou echt bedoelt. Ik vind het leuk om mensen bewust te maken van het gedrag dat wij met z’n allen als mensheid aan het vertonen zijn. We leven in een sneltrein die vertrekt bij het station geboorte en eindigt bij het station dood, met bijna geen tussenstations. Ik ben soms de persoon die even op de rem trapt om te laten zien op welk station we al zijn. En dit is dan ook precies de reden waarom ik theatermaakster ben geworden!

Ik ben iemand die er van houd om uitgedaagd te worden en altijd bezig te zijn. Ik ben dan ook al sinds mijn 14ebezig met mijn grootste passie, theater. Ik ben begonnen bij een amateurvereniging die toneel deed en vond dit zo leuk dat ik mijn werk van wilde maken. Dit is omdat ik er van houd om wat te weeg te brengen bij mijn publiek. Ik houd ervan om mensen aan het denken te zetten en hun te raken. Het maakt mij niet uit of dit via een mooie tekst is, een toneelstuk, een stukje film of wat dan ook. De nodige emoties los maken bij mijn publiek, of dit nou een lach of een traan is, is voor mij altijd de uitdaging! Dit hoop ik dan ook met mijn spel en teksten te kunnen bereiken. Los van het acteren zelf is ook schrijven iets wat ik te gek vind om te doen. Ik maak graag mijn eigen voorstellingen en sta naast dit afstudeerproject eind 2018 in het theater met een ander zelfgemaakte voorstelling. Wil je hier meer informatie over? Of ben jij nieuwsgierig naar andere teksten die ik schrijf? Spreek mij na de voorstelling aan of neem een kijkje op mijn Facebook pagina!